Parempi rakentaa siltoja kuin muureja. Afrikkalainen sananlasku

Parisuhdetta kannattaa hoitaa. Puolisoiden välinen suhde on ihmiselämän tärkeimpiä koossapitäviä voimia. Parhaimmillaan se on lähes loputon ilon ja energian lähde. Mutta arkipäivään kuuluu että kaikki ei aina käy parhain päin.

Ongelmat kehittyvät usein pikkuhiljaa ja niistä vaietaan tai niitä vältellään. Lopulta pulmat on vaikea ratkaista omin voimin, ja silloin parisuhdeterapiasta voi saada terapeuttista apua.

Parisuhdeongelmat voivat rakentua muun muassa liialliseen puhumattomuuteen, ristiriitoihin, kommunikaatiovaikeuksiin, uskottomuuteen, erouhkiin, valintojen vaikeuksiin, kriiseihin, onnettomuuteen ja läheisen sairauteen tai kuolemaan.

Pariterapiasta voi olla suurta hyötyä silloinkin kun puolisoiden väliset ristiriidat ovat ajautuneet tilanteeseen jossa ero on väistämätön. Avioero on aina hyvin vaikea tilanne molemmille osapuolille, mutta siinäkin tilanteessa on arvokasta pyrkiä toistensa ymmärtämiseen ja katkeroitumisen välttämiseen. Tämä on erityisen tärkeää jos perheessä on lapsia, jotka saattavat kärsiä riitaisessa ja syyttelevässä ilmapiirissä.

Keskusteluissa ammatillisen parisuhdeterapeutin kanssa voi löytää ulospääsyä tilanteesta, jonka ratkaisemiseen omat voimavarat eivät riitä.

Lue lisää

Joskus ongelmat johtavat kerta toisensa perään isoon riitaan, jota ei kyetä päättämään sopuun. Asiantunteva auttaja voi saada keskustelun avatuksi ja korjaantumisen käyntiin. Asioiden selvittäminen jo vaikeuksien alkuvaiheessa on parasta suhteen hoitamista ja ehkäisee vakavampien vaikeuksien syntyä. Pätevä perheterapeutti on ristiriitatilanteen käsittelyssä täysin puolueeton ja häntä sitoo ehdoton vaitiolovelvollisuus.

Ongelmat ratkeavat yleensä parhaiten jos pari käy yhdessä terapeutin vastaanotolla. On myös mahdollista, että vastaanotossa käy vain toinen osapuoli. Joskus voi olla helpointa aloittaa yksin ja siten motivoida kumppani tulemaan mukaan.

Terapeutin tapaaminen kestää 90 minuuttia ja istunto pidetään tavallisesti noin 1-3 viikon välein. Parisuhdeterapian jatkuminen ja seuraavasta tapaamisesta sopiminen tehdään aina yhteisymmärryksessä asiakkaiden ja terapeutin kesken.